هدف اهدای قانونی کتاب، حفظ، نگهداری و انتقال نشریات حاوی محتوای فکری، از جمله میراث فرهنگی کشور به نسلهای بعد است. اهدای قانونی کتاب، یک تعهد قانونی در سطح ملی است. ناشران باید تعداد معینی از نسخ کتب و مقالات در دست انتشار را به یک آرشیو ملی اهدا کنند. به این آرشیو، «محل اهدای قانونی کتاب» میگویند. در بسیاری از کشورها، طبق قانون، حداقل باید دو نسخه از مستندات منتشر شده اهدا شود که البته استثنائاتی نیز وجود دارد. علاوه بر این، در برخی کشورها، تنها کتابهای چاپی اهدا میشود، درحالیکه در سایر کشورها نسخههای دیجیتالی و سایر فرمتها نیز مشمول قانون میشود. در بسیاری از کشورها، سیستم اهدای قانونی کتاب، بهروزرسانی شده و شامل نسخههای دیجیتالی نیز میشود. در طول مقاله، برای سادگی از عبارت «اهدای کتاب» به جای «اهدای قانونی کتاب» استفاده می کنیم.
سازمان جهانی مالکیت معنوی یا به اختصار وایپو یکی از ۱۶ آژانس تخصصی سازمان ملل متحد تحت نظر مجمع عمومی سازمان است. هدف این سازمان حمایت از مالکیت فکری یک اثر است. برای تکمیل و تایید دادههای صنعت نشر که ازطریق نظرسنجی IPA-WIPO گردآوری شدهاند، WIPO نظرسنجی اهدای کتاب را در سال ۲۰۱۹ انجام داد. آرشیوهای قانونی ملی ۵۵کشور/محدوده به نظرسنجی پاسخ دادند. در این بین، ۵۲کشور دادههای اهدای کتاب خود را در سال ۲۰۱۸ بهاشتراک گذاشته بودند.
گردآوری داده های مربوط به اهدای کتاب محدودیت های زیر را در پی دارد:
الف) در برخی حوزهها، اهدای نسخههای منتشر شده، الزامی است، درصورتیکه در سایر کشورها داوطلبانه است؛
ب) در برخی کشورها، اهدای هردو نوع نسخههای چاپی و دیجیتالی، الزامی است، درحالیکه در سایر کشورها چنین الزامی صرفا درباره نسخههای چاپی وجود دارد؛
ج) دادههای مربوط به درآمد و تعداد نسخههای فروخته شده از چنین سیستمی، دردسترس نیستند. با این وجود، پرداختن به برخی از این محدودیتها برای استنتاج دادههای قابل مقایسه ممکن است.
با وجود همه ی محدودیت های ذکر شده، گردآوری این داده ها چندین مزیت دارد. مهمترین این مزایا عبارتاند از:
الف) دادههای قابل اطمینانی که بهراحتی از طریق یک مقام قانونی کشوری قابل دسترسی است؛
ب) پوششدهی جامع در مقایسه با دادههای نظرسنجی؛
ج) اینکه شامل نسخههایی میشود که خود مولف، آن را منتشر کرده است.
برای پرداختن به برخی از محدودیت دادههای مذکور، دادههای اهدای کتاب که در اینجا به آنها اشاره کردهایم، مبتنی بر معیارهای زیر هستند:
علی رغم تلاشی که در این گزارش درجهت هماهنگسازی دادههای گردآوری شده انجام گرفته، باید هنگام مقایسه بین دادههای کشورهای مختلف، مراقب بود، زیرا در برخی کشورها اهدا تنها شامل نسخههای چاپی میشود، درحالیکه تعداد کشورهایی که اهدای کتاب شامل نسخههای چاپی و دیجیتالی میشود، زیاد است. همچنین نکات زیر را در بررسی داده ها باید در نظر گرفت:
دادههای مربوط به کتابهایی که درطول پنج سال گذشته اهدا شدهاند، برای ۴۶کشور/محدوده دردسترس است. این نشان میدهد که تعداد کتابهای اهدا شده به آرشیوهای ملی قانونی از ۸۶۹۴۹۶ در سال ۲۰۱۴ به ۱۰۱۴۸۵۶ در سال ۲۰۱۸ افزایش یافت. قسمتی از این آمار بهدلیل تنظیم قانون جدید مبنی بر الزامی بودن اهدای کتاب برای نسخههای دیجیتال تغییر پیدا کرد.
بالاترین تعداد کتابهای منتشر شده و اهدا شده به آرشیوهای ملی قانونی در سال ۲۰۱۸ مربوط به بریتانیا بود (۲۱۰۶۲۸)، سپس روسیه (۱۱۶۹۱۵)، جمهوری کره (۹۰۶۲۰)، فرانسه (۸۲۳۱۳)، ترکیه (۷۱۰۷۴)، اسپانیا (۶۷۸۸۴) و ایتالیا (۶۰۰۵۸). هرچند لازم به ذکر است که از چندین بازار قانونی کتاب، عمدتا بازارهای آمریکا، چین، آلمان و ژاپن، در این نظرسنجی یاد نشده است.
دادههای تفکیکشده ازنظر فرمت برای ۱۲کشور دردسترس است. بیشترین سهم کتابهای دیجیتال در آرشیوهای ملی متعلق به بریتانیا (۶۱.۸درصد)، کلمبیا (۵۹.۱درصد)، فنلاند (۵۹درصد) و پاراگوئه (۴۹درصد) است. درمقابل، سهم کتابهای دیجیتالی اهدا شده به آرشیوهای ملی قانونی در کرواسی، غنا، قزاقستان، صربستان، اوکراین و ویتنام، کمتر از یک درصد است.
کافیست در گوگل به زبان شیرین پارسی جستوجو کنید «اهدای قانونی کتاب» تا با میلیون ها نتیجه الا اهدای قانونی کتاب روبهرو شوید! اهدای کتاب اگر به صورت قانونی کارآمد در کشور اجرا شود قطعا منجر به غنای کتابخانههای کشور خواهد شد. کشورهایی نظیر بریتانیا با تنها نیمی از سرمایه ادبی ما کتابخانههایی به بزرگی چند برابری کتابخانه های ما دارند. اولین قدم در این راستا، آگاه سازی جامعه است. پس با نمافر در بازنشر این مطلب همراه باشید. همچنین از اینجا می توانید به بسیاری از آمارهای جذاب در حوزه کتاب دسترسی داشته باشید.
پینوشتها:
تاریخ بارگذاری: ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
سلام ضمن تبریک اقای دکتراسماعیلی بعنوان وزیرارشاد لطفا تدبیری بیندیشید که مجوز انتشارات ازطریق وزارت اینقدر طولانی نباشدبنده مولف سی جلد کتاب میباشم ومدرس دانشگاه درخواست انتشارات برای شهرستان اردستان که فاقدانتشارات میباشد داده ام الان حدود سه ماه میباشد که مجوز ازتهران صادر نشده درصورتیکه تمامی مراحل شرکت در دوره وازمون انتشارات راداده ام وپرونده به وزارت ارسال ولی تاکنون مجوز صادرنشده لطفا تدبیری بیندیشید که مجوزها ازطرف وزارت اینقدرطولانی نباشد ارادتمند شفیغی