کتاب “نقشه وضعیت صنعت سینما، گزارشی کلان از صنعت سینما در ایران و جهان” در بهار ۱۴۰۲ با ویراست دوم توسط مرکز نمافر منتشر شد. این گزارش با هدف بررسی وضعیت موجود صنعت سینما در ایران و جهان با نگاهی آماری و کلان تدوین شده است.
دربارهی گزارش نقشه وضعیت صنعت سینما
گزارش نقشه وضعیت صنعت سینما، در هفت فصل: ۱. آموزش، پژوهش و محتوا، ۲. تولید و اشتغال، ۳. ترویج و گفتمانسازی، ۴. بازار و فروش، ۵. مخاطب و مصرف، ۶. تامین مالی و ۷. حقوقی و نظارت تدوین شده است. در هر فصل از گزارش با بررسی آمارها وضعیت صنعت سینما در ایران و جهان بررسی و تحلیل شده است. آمارهای این گزارش از طریق خزش در سایتهای معتبر بینالمللی و همچنین بررسی دقیق گزارشهای منتشر شده توسط نهادهای رسمی به دست آمده است. هر فصل از نقشه وضعیت صنعت سینما حاوی اطلاعات زیر است:
- در بخش آموزش، پژوهش و محتوا، مواردی نظیر وضعیت آموزش آنلاین رشتههای مرتبط با سینما در سایتهای آموزشی، تعداد و ظرفیت دانشگاهها در رشتههای سینمایی، آمار آموزشگاههای آزاد سینمایی در استانها و تعداد پژوهشها و کتابهای مرتبط با سینما ارائه شده است.
- در بخش تولید و اشتغال، تعداد فیلمهای اکران شده در سینماهای کشور و جهان، آمار گروههای شغلی مرتبط با سینما و شرکتهای سازندهی فیلمهای ایرانی و خارجی گزارش شده است.
- در قسمت ترویج و گفتمانسازی، وبسایتها و صفحات اینستاگرام در حوزهی صنعت سینما، تعداد صندلی و سالنهای سینما به تفکیک استانهای کشور و اطلاعات جشنوارههای ملی و بینالمللی جمع آوری شده است.
- در قسمت بازار فروش، مواردی نظیر آمار فروش فیلمهای ایرانی و آمریکایی، معرفی شرکتهای اصلی فیلمسازی در آمریکا، تعداد تماشاگران سینمای ایران، میزان فروش فیلمهای ایرانی و میانگین تعداد فیلمهای اکران شده در سینمای ایران به تفکیک ژانر ارائه شده است.
- در بخش مخاطب و مصرف، تعداد فیلمهای قرار گرفته بر حسب کشورهای مختلف در سایت IMDB ، ژانرهای محبوب و پرفروش در سینمای ایران و آمریکا و بررسی انگیزهها و دلایل مراجعه به سینما گزارش شده است.
- در قسمت تامین مالی، عملکرد بنیاد سینمایی فارابی و جزئیات حمایتهای مالی سازمان امورسینمایی آمده است.
- قسمت حقوقی و نظارت نیز به ردهبنده سنی فیلمها در کشورهای مختلف جهان، درصد سانسور فیلمها در فیلیمو و تلوبیون و میزان محتوای مخرب در فیلم سینمایی جهان پرداخته است.
مطالعهی نقشه وضعیت صنعت سینما را به چه کسانی توصیه میکنیم؟
مطالعهی این گزارش را به سیاستگذاران فرهنگی، پژوهشگران، سینماگران، خبرنگاران و علاقهمندان به حوزهی سینما توصیه میکنیم.