گزارشی از صنعت گردشگری در ایران و جهان
در ادامه گزیده ای از (( نقشه وضعیت صنعت گردشگری )) را با هم مرور میکنیم
صنعت گردشگری جزو بزرگترین و متنوع ترین صنایع در دنیا به حساب می آید . با توجه به آثار اقتصادی این صنعت ، می توان از ظرفیت جاذبه های فرهنگی ، طبیعی و تاریخی کشورمان استفاده کرده و چرخ های این صنعت را به نحو صحیحی به حرکت دراورد .

مجتمع جهانی اقتصاد هر 2 سال یک بار در گزارشی وضعیت کشورهای مختلف جهان را در شاخص های مختلف صنعت گردشگری می سنجد . گردشگری سومین صنعت درامد زا در جهان است .
ایران از هر گردشگر خارجی 610 دلار درآمد دارد

سفر خارجی در عرف ایرانیان یک تفریح لوکس است اما علاقه مردم به سفر های خارجی به حدی است که در 15 سال ، تعداد مسافران 2 برابر شده است .
کشور های منطقه پر طرفدار ترین مقاصد گردشگری در میان ایرانیان است . ایرانی ها همچنین آلمان را در اروپا و چین را در آسیا برای سفر دوست دارند . ایرانیان به عراق ، ترکیه ، امارات آذربایجان ، گرجستان ، ارمنستان آلمان ، قطر ، عربستان و چین بیش از سایر نقاط جهان سفر می کنند . در این بین ایرانیان برای سفر به ترکیه ، آذربایجان ، ارمنستان و گرجستان نیاز به ویزا ندارند . کشورهای دیگری هم هستند که ایرانیان برای سفر به آنها نیاز به ویزا ندارند .
ایرانیان امسال بدون دریافت ویزا می توانند به 42 کشور مختلف سفر کنند . مالزی ، ترکیه ، سائوتومه ، توگو و ماداگاسکار و چند کشور دیگر از ایرانیان ویزا نمی خواهند .
با وجود رشد تعداد مقاصد بدون ویزا برای ایرانیان , ، اعتبار پاسپورت ایران در سال های مختلف سقوط نسبتا شدیدی تجربه کرده است . چرا ؟
هنلی بر اساس داده های IATA پاسپورت کشئر های مختلف را رتبه بندی می کند . ارزش پاسپورت ایران در دولت های نهم و دهم شاهد فراز و نشیب بود که در نهایت چندان تغییری نکرد . کاهش ارزش رتبه پاسپورت در دولت یازدهم شروع شد که در پسابرجام هم جبران نشد .

هتل ها در ایتالیا به مراتب نسبت به ایران محبوب ترند.
حتی اگر منزل اقوام در دسترس نباشد ، ایرانی ها فقط در 3 درصد مواقع به هتل مراجعه می کنند .
نزدیک به 75 درصد ایرانیان در مسافرت هایشان ترجیح می دهند در منزل اقوام اقامت کنند .

شیوع بیماری در اواخر 2019 ، به منزله آغاز جنگ جهانی علیه گردشگری بود . تعداد گردشگران جهان نزدیک به 1 میلیارد نفر کاهش یافت .
پیشبینی ها نشان می دهد آثار کرونا تا سال ها ادامه خواهد داشت و روند بهبود صنعت گردشگری تا سال 2025 به طول می انجامد

پیشبینی درآمد صنعت گردشگری با و بدون تاثیر کرونا

آمریکا ، چین و هند بیشترین مبلغ سرمایه گزاری در صنعت گردشگری را دارند . در نمودار بعدی سهم این سرمایه گذاری از تولید ناخالص داخلی هر کشور به نمایش درآمده است . عربستان در شاخص سهم سرمایه گذاری نسبت به GDP فاصله زیادی با سایر کشور ها دارد . ای نفاصله دو برابر کشور بعدی ( اسپانیا ) است . داده مشابهی درباره ایران وجود ندارد اما بر اساس داده های بودجه سال 98 در بخش گردشگری ، مبلغ مربوط به تملک دارایی های سرمایه 279 میلیارد تومان و تولید ناخالص ملی سال 98 حدود 703 هزار میلیارد تومان اعلام شده است . به این ترتیب سهم سرمایه گذاری کشور از تولید ناخالص ملی ، کمتر از 0/04 درصد است .

سهم سرمایه گذاری کشور ها در صنعت گردشگری از کل تولید ناخالص داخلی

دو نمودار بعدی ، به ترتیب سهم مخارج گردشگران را بر اساس نوع اقلام در ایران و ترکیه نشان می دهد . در هد دو کشور ، بیشترین هزینه مربوط به مواد خوراکی است . سهم هزینه های درمانی ایران بسیار بیشتر بوده و حدود پنج برابر ترکیه است . هزینه اقامت ترکیه در رتبه سوم و ایران در رتبه ششم قرار دارد .

سهم مخارج گردشگران داخلی در کشور بر اساس نوع اقلام در سال 98

سهم مخارج گردشگران بومی در کشور ترکیه بر اساس نوع اقلام در سال 2018

خرید نسخه کامل گزارش