سفر یکی از لذتبخشترین تجربههایی است که افراد میتوانند در زندگی کسب کند. سفر به هر کشور، شرایط ویژه خود را دارد و برای سفر به برخی مقاصد نیاز به ویزا است و سفر کردن یکی از مهمترین دغدغههای زندگی هر آدمی است که اهمیت آن بر مردم و مسئولین پوشیده نیست. مثلاً یکی از نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰ از طرحهایش درباره سفر کردن گفته است. ایرانیها در داخل کشور به شهرهای مختلفی سفر میکنند، تهران، مشهد، شیراز و قم محبوبترین مقاصد گردشگری داخلی در کشورند. اما سفر خارجی چطور؟ سفر خارجی هم به دلار وابسته است و هم به اعتبار پاسپورت. پرطرفدارترین شهرهای ایران برای مسافرت را می توانید در نمافر مشاهده فرمایید.
سفر خارجی به جز زیارتیهایش، همیشه یک تفریح لوکس است اما تعداد ایرانیهای خارج رفته در ۱۵ سال گذشته به جز دو سه سال، همواره افزایش یافته است که نشان از علاقه ایرانیها به خارجگردی دارد. برای خارج رفتن دلار لازم است. افزایش قیمت دلار در سالهای ۹۱ و ۹۷ باعث شد خیلی از ایرانیهای عازم خارج، مسافرت خود را لغو کنند و پول خود را پسانداز کنند تا سال بعدش حداقل یک سری به آن طرف مرزها زده باشند.
ویزا چیست؟
ویزا به مجوزی مشروط گفته میشود که به شما اجازه ورود به یک کشور خارجی و اقامت در آن را برای مدتی مشخص میدهد و ضمیمه پاسپورت شما میشود. پاسپورت، سند یا مدرکی همچون شناسنامه و حاوی اطلاعات هویتی شخص است که برای شناسایی شهروندان یک کشور در خارج از مرزهای کشور خودشان استفاده میشود. دولت هر کشوری ممکن است شهروندان دیگر کشورها را به دریافت ویزا ملزم یا از آن معاف کند؛ این موضوع بستگی به شرایط سیاسی و فرهنگی و همچنین روابط آن کشور با کشورهای دیگر دارد.
ویزای هر کشوری محدودیتهای مشخصی را همچون تاریخ انقضا، مدت زمان اقامت محدود و ممنوعیت کار و تحصیل در آن کشور دارد. برای دریافت ویزا، پس از ارائه درخواست بهصورت حضوری یا آنلاین به دفتر کنسولگری یا سفارت کشور مقصد، شرایط متقاضی نظیر وضعیت مالی، سوابق سفرها و هدف از سفر، شرایط شغلی و وابستگیهای خانوادگی بررسی میشود.
ارزش پاسپورت ایرانی:
تعداد کشورهایی که بدون روادید میتوان به آنها سفر کرد معیار سنجش اعتبار گذرنامه کشور است. هرچه بیشتر باشد، اعتبار گذرنامه هم بیشتر است.
تعداد کشورهایی که ایرانیان میتوانند بدون روادید به آنها سفر کنند رشد کرده است اما رتبه پاسپورت بدتر شده است. چرا؟
این موضوع چند علت دارد:
۱) تغییر در تعداد کشورهای بررسی شده:
کم و زیاد شدن کشورهای مورد بررسی باعث نوسان در رتبه میشود.
۲) حساسیت کمتر کشورهای مختلف در پذیرش مسافر بدون روادید:
مثلاً در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۲۱ به ترتیب دانمارکیها و ژاپنیها معتبرترین پاسپورتهای جهان را داشتند با این تفاوت که دانمارکیها به ۱۳۰ کشور مختلف و ژاپنیها به ۱۹۳ کشور مختلف میتوانستند سفر کنند. در نتیجه ایران برای ارتقاء جایگاهش باید شتابی بیشتر از جهان میداشت که نداشته است.
ایرانیان بدون ویزا به کدام کشورها میتوانند سفر کنند ؟
تعداد کشورهایی که ایرانیان بدون روادید (ویزا) میتوانند به آنها سفرو گردشگری کنند در ۱۵ سال گذشته رشد کرده است. ایرانیان میتوانند در سال ۲۰۲۱ به ۴۲ کشور جهان بدون روادید سفر کنند. ترکیه، مالزی، تیمور شرقی، سوریه، لبنان، ماداگاسکار و چند کشور دیگر در این فهرست قرار دارند. جالبتر اینکه ایرانیها برای سفر به عراق باید روادید تهیه کنند.
ارمنستان، عراق، مالزی،قزاقستان، کامبوج، لبنان، مالدیو، عمان، قطر، جزیره تیمور لسته (Timor-Leste)، نپال، سریلانکا، ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان بوروندی (Burundi)،دماغه سبز (Cape Verde) ،اتحاد قمر (Comoros)،جمهوری دموکراتیک کنگو (Democratic Republic of Congo)،جیبوتی(Djibouti)،اتیوپی،گابن،گینه،گینه بیسائو (Guinea-Bissau)،لسوتو (Lesotho)،ماداگاسکار (Madagascar)،مالاوی (Malawi)،موریتانی (Mauritania)،موزامبیک (Mozambique)،نیجریه(قبل از ورود به کشور باید درخواست ارسال کنید)،رواندا (Rwanda)،سیشل،سیرالئون(Sierra Leone)، سومالی، سودان جنوبی، کنیا،اوگاندا،زیمبابوه، توگو،ساحل عاج(Ivory Coast)
تعداد کشورهایی که ایرانیان بدون ویزا میتوانند به آنها سفر کنند.
در ظاهر وضع گذرنامه ایرانی بهتر شده است. حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ گفت که میخواهد احترام را به پاسپورت ایرانی بازگردانند اما به نظر رشد تعداد کشورهایی که از ایرانیان روادید نمیخواهند در دوره محمود احمدی نژاد رخ داده است و در دولتهای یازدهم و دوازدهم گشایش جدیدی حاصل نشده است.
این مطلب را میتوانید در ویرگول و لینکدین نمافر مشاهده کنید.
ایرانیان مایلند به کدام کشورها بیشتر سفر کنند ؟
ایرانیان به عراق، ترکیه، امارات، آذربایجان، گرجستان، آلمان، قطر، ارمنستان، عربستان و چین بیشتر از سایر نقاط جهان سفر میکنند که به جز چین و آلمان بقیه در همین حوالی اند. خارج رفتن علاوه بر دلار به ویزا هم نیاز دارد. هرچه اعتبار پاسپورت بالاتر باشد، راحتتر میتوان خارج رفت. مثلاً یک ایرانی همین الآن میتواند با خودروی شخصیاش برود مرز رازی و تنها با داشتن گذرنامه وارد ترکیه شده، چند روزی با پولهایش اقتصاد شهر وان را سر و سامان داده، به ایران برگردد. اما همین ایرانی برای ورود به چین باید چند روزی در سفارت معطل شود و بعد از پرداخت هزینهها اگر چین اجازه داد، به این کشور مسافرت کند. جذابترین آمارها در حوزه خلاق در اینستاگرام نمافر.